För mycket cardio?

Ska man inte gå ner i vikt att ligga på kaloriunderskott? Jo men det är inte allitd så enkelt tyvärr. Man kanske undrar varför det inte händer något när man träna långa cardiopass flera gånger i veckan? Svaret kan vara att det handlar om hormoner, i synnerhet hormonet kortisol.
Folk som kör för mycket cardio kan ha ett så kallat ”kortisol-utseende” (lite pluffsig). Mycket cardioträning i ”fel” zon (varken lågintensivt eller högintensivt) kan orsaka kroniskt förhöjda kortisolnivåer som i sin tur kan störa vår insulinmetabolism. Och när detta händer så kan både sköldkörteln och binjurarna påverkas.
 
Hur mycket cardio ska man göra då?
 
Problemet med cardio är att ju mer du gör, desto mer måste du fortsätta att göra för att få samma resultat.
Använd styrketräning som primär form av träning, för att bygga muskler, stärka skelettet och forma kroppen. Släng in ett par intensiva cardiopass om du vill träna kondition (vilket är väldigt bra för hälsan) men om du vill bli fit så undvik långa konditionspass.
 
De ständiga tankarna om att bli fit är också stressande och ökar förmodligen dina kortisolnivåer. Försök att inte tänka SÅ mycket på att bli fit utan njut av din träning!

Lämna ett svar