Kolisar!

Hur är det egentligen med rädslan för kolhydrater? Den tycks leva kvar hos många av oss? 
 
Lite grundlägganda fakta när det gäller näringslära. Jag har skrivit detta flera gånger men fattar man inte grunden så blir det mycket svårare. 
En kalori är ett mått på hur mycket energi maten innehåller. 
 
* Ett gram protein ger cirka 4 kcal
* Ett gram kolhydrater ger cirka 4 kcal
* Ett gram fett ger cirka 9 kcal
* Ett gram alkohol ger cirka  7 kcal
 
Om man äter fler kalorier än man förbrukar så går man upp i vikt. Om man ligger på ett litet överskott och tränar så är det mestadels muskelmassa vi ökar i. Ett överskott utan träning innebär att man lägger på sig fett. 
 
Kolisar = Kolhydrater
 
 
 Många års träning, bra mat, bra kosttillskott men även några ton kolhydrater genom åren! 

 
 
Om man äter färre kalorier än man förbrukar så går man ner i vikt. Om man tränar och ligger på kalorieunderskott så kallar man det för deff. Både vid kalorieöverskott och underskott är det viktigt att äta mycket protein. Vid deff gör man det främst för att behålla muskelmassa och för att kroppen ska bränna fett istället för muskelmassa. 
 

 
Ris innehåller bra kolhydrater. Var inte rädd för riset. Ät det, må bra och låt er muskler växa!
 
Potatis då? Det blir man väl tjock av? Inte direkt. Potatis innehåller bra kolisar, en hel del vitaminer och mineraler samt fibrer. 
 
När man ligger på kaloriunderskott så är det klokt att dra ner på mängden kolhydrater lite. Dock är det dumt att dra ner för mycket på dom. ”Men jag har gått ner x antal kilo när jag tagit bort kolhydraterna”
 
Ja, man går ner i vikt om man tar bort kolhydraterna och det är för att man tappar vätska och man har helt inte lika mycket kolisar lagrade i musklerna (glykogen) . Man går dessutom ner i fett oxå om man sköter den dieten bra. Det funkar alltså men inte optimalt. Därför är det bättre att äta/dricka kolisar. 
 
* Om du inte äter kolhydrater orkar du inte träna lika hård eftersom kolhydrater är det primära bränslet när du tränar. 
 
* Din hjärna behöver cirka 120 gram (rätta mig om jag har fel?) kolisar om dagen för att fungera optimalt. Nu vet jag att många inte tycks tänka särskilt mycket ändå men det kanske ändå VILL kunna tänka bra?
 
* Kolhydrater stärker ditt immunförsvar. Om du äter för lite kolisar så ökar risken att bli förkyld och det vill väl ALLA undvika? 
 
 
Det finns olika typer av kolisar. Jag ska inte gå in närmre på det men generellt bör man äta långsamma eller medelsnabba kolisar. Runt träning har du dock nytta av lite snabbare kolisar. Ni har sett att jag ofta äter godis runt träningen. Innan träning är det för att få snabb energi och ett insulinpåslag vilket är prestationshöjande i samband med träningen. Ett stort insunlinpåslag när det inte är i samband med träningen ökar mest fettinlagringen. Direkt efter träningen är det bra med snabba kolisar för att börja fylla på glykogenlagren (kolisar i musklerna) för bästa återhämtning. 
 
 
 
Bra källor till kolisar är: Potatis, pasta, ris, havregryn, bröd och frukt.
 
 
Jag äter som sagt godis innan träningen för snabba kolisar. Cirka 30 minuter innan. Sedan precis innan passet aminosyror. http://muskelbygget.se/aminosyror-c-72.html för att stimulera proteinsyntesen. 
 
Efter träningen äter jag oxå godis ihop med  100% Whey Protein Professional. Det är oxå snabba kolisar och fungerar bra. Dock inte optimalt och har du svårt att bara äta lite godis så blir det lätt lite för mycket och då är det bättre med en bra gainer. http://muskelbygget.se/viktokning-c-66.html som innehåller både protein och kolisar. Nu köpte jag en gainer igår och kommer ta den istället efter träningen ihop med kreatin  Cyclo-Creation som går att blanda i din gainer. 
 
Tjejer, bli inte rädda nu bara för att den står under viktökning. Det funger även att köra gainer om man vill hålla vikten eller gå ner i vikt. Stirra er inte blind på enskilda saker utan se alltid helheten. Se till hur du äter i förhållande till hur mycket du rör dig, under HELA dagen. 
 

 
 
Ha inte kolhydraterna som dina fiender, lär dig älska dom och få bättre resultat i din träning!
 
Ni ska alltså inte vara rädda för kolisar, även om ni ska gå ner i vikt. Är det något man ska vara rädd för om man vill få goda träningsresultat så är det alkohol och transfetter. Transfetter är konstgjorda fetter som finns i bakelser och chips t.ex. Dra nere på sådant. Du kan äta sånt och dricka alkohol, men ju mer sånt desto sämre resultat. Socker i stora mängder är oxå mindre bra. Men som jag skrev innan, i samband med träning gör sockret nytta, i måttlig mängd. 
 
Jag tycker inte heller du bör äta för stora mängder andra fetter heller. Fett behövs men som jag skrev så ger ett gram fett hela 9 kalorier medans ett gram kolisar eller protein ger 4 kalorier så det behövs ingen jävla Einstein för att räkna ut att fett lättare ger ett kaloriöverskott. 
 
Sammanfattning: Både när ni ska bygga muskler och gå ner i fett så bör ni konsumera kolhydrater. Både om du är kille eller tjej. Även för en bra hälsa så behöver kolisar. 
 
 
 

Lämna ett svar