Tappa fettvikt – inte bara vikt

Om man slutar att äta rasar man i vikt. Vikten består av glykogen (lagrade kolhydrater i musklerna) , magsäcksinnehåll, vätska, lite fett och muskelmassa. Det går att gå ner många kilo i veckan på det sättet. Nackdelen är att det inte kommer se bra ut eftersom det inte bara är fett vi tappar och dessutom kommer du gå upp allt igen, och lite till, när du börjar äta. 
 
Vid min deff inför luciapokalen gick jag ner från 8% bf till 2,8% på 7 veckor vilket innebär cirka 4,5 kg fett. Det är cirka ett hekto fett om dagen. Det är ungefär så mycket man kan tappa eftersom då gjordes i princip ALLT PERFEKT. Första veckorna åt jag väldigt strikt, sedan blev det ännu mer strikt och sista veckor var väldigt extremt… http://perekbjorn.blogg.se/2012/november/nytt-kostschema.html
 
8 % bf. 
 
 
2,8 bf – 7 veckor senare. 
 
För alla er som nu ska börja ert nya liv efter nyår och börja träna massor och äta jättebra är mitt tips: Ta det lugnt! Börja inte att träna förton gånger i veckan och försök att äta perfekt. Ni kommer tröttna direkt och/eller bli övertränade och sjuka. Om ni har haft ett längre träningsuppehåll så börja med att träna några pass i veckan och sedan trappa upp. Om ni tränat under jul och nyår 2 pass i veckan, kör igång med tre nu och sen 4 pass lite längre fram. 
 
När det gäller kosten så gör inte för stora förändringar från början heller. Börja med att få i dig mer protein och dra ner på godsaker. Högt proteinintag är viktigt både vid deff och när det gäller att bygga muskelmassa. Försök att få i dig mycket protein både genom kosten och från ett bra proteintillskott :http://muskelbygget.se/protein-c-65.html
 
Sätt upp mål och delmål. Att vara fit till sommaren är väl vad de flesta tänker sig. Men att ha mål som ”gå ner 10 kilo till sommaren” ifall du tränar på gym är inte så smart. Eftersom du lägger på dig lite muskelmassa (som väger!) när du styrketränar så är det svårt att gå ner så många kilo. Det är isåfall bättre att använda sig av fettmätning. Om du t.ex har 25 % bf nu så kan du ha som delmål att gå ner till 20 % på 3 månader och sedan gå ner til 18 % på 5 månader. Till exempel. 
 
 
 Calipermätare – fettmätare. Ett bättre redskap än vågen.
 
 
Samma sak för er killar, som oftast vill gå upp i vikt, det går att gå upp flera kilo i veckan i vikt. Det är bara att äta mycket mer. Men då är det mestadels fett du går upp. Om du bara vill vara stark och inte bryr dig om hur du ser ut i kroppen så gör det inget men om du vill lägga på dig muskelmassa och sedan deffa ner dig så tycker jag du ska vara lite försiktigt med att lägga på dig massor fett. Visst, en viss mängd fett måste du lägga på dig för att öka i muskelmassa men det finns ingen anledning att grisbulka. Tänk på att det går bara att lägga på sig några kilo ren muskelmassa per år!
 
Kolla gärna in Annies trevliga blogg som handlar mycket om sex och sånt skoj! 
 
 
 

Lämna ett svar