Kalorier

Vad är definitionen av en kalori? 

En kalori är den mängd energi det krävs för att värma upp ett gram vatten från 14,5 till 15,5 grader. 

 
Den rätta benämningen är egentligen kilokalori (kcal) men vardagligt säger vi bara kalori. 
 
Kalorier är alltså energi som vi behöver för att ”orka” vardagen. Hur mycket kalorier vi behöver beror på hur mycket muskelmassa vi har och hur mycket vi tränar/rör på oss. Allt vi gör förbrukar kalorier i varierande mängd. 
Dessutom är vi alla olika så även om två personer har lika mycket muskelmassa och rör sig exakt lika mycket (vilket i princip är omöjligt) så kan det skilja något hur mycket man förbrukar. 
 
Hur mycket energi en person förbrukar i vila varierar som sagt från person till person och man brukar kalla detta för BMR(Basal Metabolic Rate). BMR innefattar den energi de inre organen är i behov av för att fungera korrekt. 
 
Det är därför det är väldigt svårt att ge ett enkelt svar hur någon ska äta. 
 
När man deffar så äter man färre kalorier än man förbrukar. Då använder kroppen den lagrade energin, dvs underhudsfett som bränsle och vi minskar vår fettprocent. Om vi inte äter tillräckligt med protein så förbränner kroppen muskelmassa oxå. 
 
För att bygga muskelmassa så krävs att vi äter fler kalorier än vi förbrukar. Överskottet går åt till att bygga muskelmassa samt att lagra fett. Ju större överskott desto mer fett lagras in. 
 
 
Nu vet jag att jag skrivit om det här massor gånger innan men jag har oxå förstått att det är svårt att förstå. 
 
Ett gram kolisar = 4 kalorier (kcal)
 
Ett gram protein = 4 kalorier (som blir 3 eftersom processen att bryta ner proteinet ”kostar” energi)
 
Ett gram fett = 9 kalorier
 
Ett gram alkohol = 7 kalorier
 
Allting vi äter innehåller kalorier i varierande mängd. Generellt så innehåller allt onyttigt fler kalorier och det är dessa kalorier som kallas tomma kalorier. Tomma kalorier innebär att det bara bidrar med energi och inga närningsämnen. Socker till exempel, det är ren energi.
 
* 100 gram socker är 100 gram kolhydrater och innehåller 400 kalorier. 
 
* 100 gram chips innehåller 560 kalorier. Chips innehåller mycket dåliga fetter. 
 
* 100 gram nötter eller mandlar, vilket är nyttigt innehåller oxå 560-580 kalorier, skillnaden är att de innehåller bra fetter, protein samt mycket närningsämnen (mineraler framförallt)
 
Dock kan du äta en viss mängd godsaker varje dag om du vill, utan att gå upp i vikt, sålänge du inte hamnar på kaloriöverskott eftersom överskottet lagras då som fett vilket jag skrev om tidigare. 
 
 
Så här mycket ”får du” för 100 kalorier.
 
Avslutningsvis vill jag säga att det kan vara bra att veta ungefär hur mycket kalorier man äter på en dag men visst har vi viktigare saker att tänka på än hur många kalorier vi stoppar i oss?!
Lär er gärna lite grundläggande om detta men akta er för att bli besatta av kaloriräknande…
 
 
 
 
 

Lämna ett svar