Minska i fett? Kaloriunderskott

Jobbade 7,30-16 idag och höll i träningen. Framsida lår. Lite benspark och mycket benpress! Körde tungt på benpressen idag som på den gamla goda tiden 😉 dock körde jag bara ner till spärren då. 400 kg hade jag på då sen tog jag bort en del och körde djupare. Varje centimeter som man går längre ner gör flera kilo så 400 kg bara ner till spärren är inte så imponerande trots allt.
 
Vissa tycker att man måste gå jättedjupt för att de ska ge nåt. Jag hävdar att man inte behöver gå så djupt för att de ska ge. Bara man tränar tungt och tar ut sig rejält. Ben är jobbigt att träna. Man blir inte bara trött i muskeln utan i hela kroppen eftersom de är så stora muskelgrupper. Hormonutsöndringen blir större oxå när det är stora muskelgrupper som tränas. 
     
       

 De är så olika det där…
 
 
 
Minska i fett? 
 
Måste nog återigen påminna om att det är ett kaloriunderskott, dvs att man äter MINDRE mat än man förbrukar som är det viktigaste när man ska gå ner i fett. Det underlättar självklart att äta bra mat osv men utan ett kaloriunderskott går man inte ner, så är det bara! Fettförbrännare hjälper till men de gör väldigt lite. 
 
Tänk på min pizzadeff i april, jag åt pizza och drack cola i 10 dagar på raken och minskade i fett%. Det är inte optimalt att göra så men så länge de är kaloriunderskott så går man ner i fett. Samma sak kan man gör men tvärtom, man kan äta bara ”nyttigt” men äta för mycket och således lägga på sig fett. 
 
Och kanske ska passa på att påminna om att kalorier är inget farligt. Kalorier är energi som vi får i oss via kosten. Kaloriöverskott utan träning leder, på längre sikt, till att du lägger på dig fett. Ett litet kaloriöverskott om du tränar leder till att du lägger på dig muskelmassa. Ett stort kaloriöverskott om du tränar leder till att du lägger på dig både fett och muskelmassa. Generellt rekommenderas ett kaloriöverskott på 300-500 kcal när man tränar för att bygga muskelmassa. Man ska inte behöva räkna alla kalorier men att veta på ett ungefär vad olika saker innehåller, och ungefär hur mycket man får i sig på en dag, har man stor nytta av när det gäller att dels deffa och dels att bygga muskler. 
 
Kroppen behöver ett visst antal kalorier om dagen i ”basal ämnesomsättning” (BMR) . Hur mycket det är beror på hur stor du är. Hur stor din fettfria vikt är rättare sagt. BMR är det antal kalorier som kroppen behöver om du bara skulle ligga still en hel dag. Sen hur mycket kalorier du behöver i övrigt beror på hur mycket du rör på dig, dels i vardagen så att säga ,(fika, fiska, fläta, fruktstunder, fäktas… Ja allt!) och dels hur mycket du förbrukar på träning. 
 
Även drycker innehåller kalorier. Det här är så kallade  ”tomma kalorier” . 
 
1 gram fett = 9 kcal. 1 gram kolhydrat = 4 kcal och 1 gram protein = 4 kcal. Det här är basic så lär er det! 
 
Jag på ca 7 % bf och en vikt på ca 85 kg. ca 6 kg fett. 6*7000= 42 000 kcal fett på kroppen. Fett är alltså lagrad energi. 

2 kommentarer

Lämna ett svar