Stretcha

 Om man bör stretcha eller inte är fortfarande lite oklart. Ofta beror det på vad man gör och vilka muskler det handlar om. Jag, och många andra, hävdar t.ex att det är bra att stretcha ”trapsen” varje dag, speciellt om man är stressad. En annan muskel jag tycker kan vara bra att stretcha, speciellt om du sitter ner mycket, är Ilipsoas – höftböjare eftersom den förkortas när man sitter. Om man sitter vid datorn mycket är det lätt att få musarm och då är det rotatorcuffen som bör stretchas.

Om man styrketränar kan många ha fördel av att stretcha bröstmusklerna för att inte få framåtroterande axlar, men de viktigaste för att undvika det är nog ändå att stärka musklerna på ryggen, framförallt mellersta delen på ryggen och baksida axlar.

En sak vi nu vet om är att stretching inte motverkar träningsvärk.

För att kunna göra det här krävs förmodligen en rätt hyfsat rörlighet.

En annan grej är att det är viktigt att vara ”jämnstel” eller ”jämnvig” dvs att man är lika rörlig på båda sidor för undvik skador på olika sätt. Inom vissa idrotter är det fördel att ha en bra rörlighet.

Det jag egentligen skulle skriva i det här inlägget var det jag läste häromdagen: Det lagras mer energi i stela senor som används i ”nästa steg” som en pilbåge som skjuter iväg en pil med hjälp av en överspänd sträng. Mycket elastiska senor suger däremot upp all energi som då alltså inte kan användas i nästa steg.
Alltså en fördel med stela muskler. Däremot så är en nackdel med stela muskler i t.ex löpning att löpsteget inte kan tas ut fullt och därmed blir lidande.

Stretchar Rep? Inte mycket men borde kanske göra det… Stressar Rep? Inte mycket och borde inte göra det heller 🙂

Så slutligen, ska ni stretcha? Det beror på blablabla…

Här är en riktigt bra bok om stretching som min lärare på PT-school, Kristian Berg, skrivit.

Slutligen, igen, är det någon som har någon annan uppfattning om stretching eller något annat att tillägga så blir jag glad om ni kommenterar 🙂

Lämna ett svar