Mage

Mage!

Vältränade magmuskler, något av det viktigaste hos oss som tränar, både killar och tjejer. Det är två saker det handlar om för att få fram det där jävla sexpacket (eller åttapack hos dom som fått den genetiska gåvan!)
Det gäller självklart att träna magmusklerna men sen måste man få bort det där fettet på magen.

De flesta vet vid det här laget att punktförbränning inte fungerar, man tränar alltså inte bort fettet på magen genom att göra situps… tyvärr, det vore ju smidigt! När man bränner fett tas fettet från hela kroppen och det fettet på nedre delen av magen är bland det svåraste att få bort av någon anledning…

Magens muskler består av flera olika muskler och de viktigaste är :

* Rectus abdominis – det är den stora synliga magmuskeln och den böjer bäckenet och stödjer ryggraden.

* Obliques – sneda magmusklerna – sitter i två lagar och ansvarar för att rotera bålen samt att stabilisera den

* Transverse Abdominis – innersta magmuskel – skapar tryck och stabilitet inne i magen. Det är den musklen som jobbar hårdast för att hålla magen platt.

En lite avancerad bild kan tyckas men här ser man hur magmusklerna ligger i 2″olika lager”.

”För att träna inre magmuskel måste man köra magträning på boll eller core (heter det så??) blabla”
Nej, alla dessa muskler tränas i olika grad i alla magövningar.

”Den och den övningen tränar övre eller nedre delen på magen” Nej, vissa övningar känns mer i övre eller nedre delen på magen men det är alltid hela raka magmuskeln som jobbar när du gör en magövning.


Många tränar magen för lätt, ligger och köra ”förtontals” situps, visst ger det men det är inte optimalt för muskeltillväxten, det tränar mest den uthålliga styrkan i magmusklerna. Försök alltså att träna magen tyngre men ändå använd rätt teknik och se till att ha kontakt med musklera.
Tänk på att magmusklerna även aktiveras en hel del vid tunga övningar som knäböj och marklyft.

Det finns många magövningar, mer eller mindre bra. Vissa magövningar kopplar in iliopsoas, höjtböjaren, ganska mycket o magen tränas inte lika aktivt.
Den magövningen man ligger på golvet och någon puttar ner dina ben tycker jag är en idiotisk övning…

Den här övningen och ”maghjulet” (ni vet vad jag menar?) är mina två favoritövningar för magen. Maghjulet kör jag med skivstång istället och det funkar lika bra.

 Även den här övningen tycker jag är bra. Crunches på bänk med vikt. Tänk på att när du gör crunches är det en väldig kort rörelse. Och som i alla andra övningar, kontakt med muskel och håll emot lite på vägen tillbaka…

När du tränar raka magmusklerna aktiveras även sneda lite. Men jag brukar oftast köra en övning för sneda oxå och då kör jag oftast den jag står i cablecrossen och fäster ett handtag däruppe som jag tar tag i och böjer mig snett framåt. Svårt att förklara men ska försöka fixa en bild på den.

Lycka till med magen! Ha roligt, få kontakt, variera träningen och ha tålamod så kommer du snart få bra ”abs” 🙂

Lämna ett svar