Frukt

Frukt innehåller fruktsocker (fruktos) som är en enkel sockerart. Fruktos höjer inte blodsockret direkt (lägre GI) som glukos gör utan fruktos måste i levern omvandlas till glukos innan det kan påverka blodsockret och tas upp av kroppens celler. Om vi har tillräckligt med glukos i blodet då vi äter något med fruktos hämmas kroppens system för att bryta ner kolhydrater. Fruktosen görs då om av kroppen och lagras som fett. Detta är en av anledningarna till dess dåliga rykte.

Fruktos finns inte bara i frukt utan den största mängden finns i läsk, godis, fruktdrycker och bakverk, ofta i form av ingrediensen glukos-fruktossirap. I media har det uppmärksammats att fruktos gör oss feta, detta baseras på en studie där testpersonerna fått fruktos från läsk i betydligt större mängder än vad ett halvt kilo frukt och grönsaker ger. Detta är därför inte jämförbart. Det vi blir ”feta” av är ett kaloriöverskott, dvs att man äter fler kalorier än man förbrukar.

En fruktos- energi- och näringsjämförelse av en frukt och ett glas läsk:
 • 1 apelsin innehåller 2,7 g fruktos 57 kcal (och även C-vitamin, kalcium, fosfor, järn, magnesium, kalium, zink och fiber).

 • 2 dl läsk sötad med fruktossirap innehåller cirka 20 g kolhydrater varav cirka 10 g fruktos, 84 kcal inga vitaminer och mineraler.

  Det finns studier som visar att ett halvt kilo frukt och grönt per dag minskar risken får både cancer, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Frukt och grönt innehåller mycket näring i förhållande till sitt energiinnehåll och bidrar med både vitaminer, mineraler, kostfiber, karotenoider och flavonoider. Tänk på att en frukt är enkel att ta med, och kan motverka blodsockerfall och frestelsen för den där kakan på förmiddagsfikat.

  Personligen äter jag inte frukt alls. Banan tycker jag är töntigt. Äpple tål jag inte. Apelsin är jobbigt. Och päron är så jävla fula och dessutom inte så goda. De andra frukterna kan jag inte :p Jo kiwi kan jag med men dom har jag nog aldrig vågat smaka.

  Banan innehåller cirka 101 kcal per 100 gram och 22 gram kolhydrater. Bananer är riktigt rika på viktiga näringsämnen och innehåller bland annat mycket potassium, vitaminer, folsyra och fibrer.
  Att bara ta en banan efter ett styrkepass och tycka att de räcker är fel. Visst du får i dig lite kolhydrater men det viktigaste dirket efter träning är protein.

  Ett äpple med skal innehåller 56 kcal per 100 gram och 12 är kolhydrater.


  Päron. Per on.

  Frukt är alltså nyttigt att äta men precis som allt annat så är det inte bra med för mycket frukt. Och som med allt annat är det individuelt, en person som tränar mycket förbrukar mer än någon som inte tränar alls och kan/bör kanske äta fler frukter. Och allt hanldar om helheten, vad du äter under hela dagen i övrigt.

Lämna ett svar