Aminosyror – EAA

Vad är EAA?

– EAA står för Essential Amino Acids. De essentiella aminosyrorna är fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, treonin, tryptofan och valin (arginin och histidin är essentiella för barn). Essentiell betyder livsnödvändig, och innebär att kroppen själv inte kan syntetisera dem, utan måste intas från födan.

– EAA har visat sig stimulera proteinsyntesen (nybildningen av protein) kraftigt, mycket kraftigare än t.ex vassleprotein. Man har sett att effekten blir som störst direkt före träning, men att effekten även finns när man inte tar det i samband med träning, dock i mindre skala.

Hur rekommenderas det att man doserar och intar EAA?

– Man rekommenderar 10 gram direkt före träning, och samma dos igen direkt efter träning. Det är dosen direkt före som har visat sig ge störst effekt. I studier har man använt 6 gram, 10 gram och 20 gram. Man såg att 6 gram gav en bra effekt, 10 gram gav ännu mer effekt, medan 20 gram inte gav mer effekt än 10 gram. Troligen ligger ett tak någonstans mellan 6 och 10 gram.

EAA stimulerar proteinsyntesen även vid andra tillfällen än i samband med träning.

Vassleprotein består av både EAA och övriga aminosyror, dvs de icke essentiella.
10 gram EAA motsvarar 20 gram vassle när det gäller mängden essentiella aminosyror.

Är EAA ett bättre val än vassleprotein i samband med träning?

– Ja. EAA har alltid större effekt på proteinsyntesen än vassleprotein. Vassle fungerar enligt precis samma mekanismer, bara med mindre effekt, oavsett tillfälle. Möjligen inte om du är 70-80 år eller äldre, då vassle är synnerligen kraftfullt.

Hur kan upptaget av EAA påverkas på olika sätt?

– Effekten blir troligen sämre om man blandar det det med långsamma livsmedel, i princip all fast föda, och en del juicer. För bäst effekt ska det intas för sig självt, eller tillsammans med maltodextrin, druvsocker eller strösocker, i vatten.

EAA ska helst intas på fastande mage, men nyare studier har visat att effekten på proteinsyntesen fortfarande finns kvar när man har mat i magen. För prestationen kan det dock vara en fördel att träna med en tom magsäck. Dock tycker många, jag bland annat, att man inte orka träna lika bra om man inte ätit på länge. EAA direkt innan och direkt efter är alltid bättre än att skippa det, ur ett muskelbyggarperspektiv.

Aminosyror, precis som alla andra bra kosttillskott så finns det här på länken ovan 😉

Hur är det med EAA innan konditionsträning?

– Konditionsträning har ingen speciellt muskeluppbyggande och proteinsyntesstimulerande effekt på det sättet, så det är heller inget du behöver försöka uppreglera. Ett par gram grenade aminosyror före konditionsträning minskar muskelproteinnedbrytningen, särskilt när det är längre konditionspass.

PWO och EAA

Om du dricker PWO innan träning kan du även dricka EEA men kom ihåg att PWO bör intas 30-60 minuter innan träningen och EEA direkt innan.

Det finns dokumenterad effekt att EAA ger minskad träningsvärk.

BCAA och EAA

Dom grenade aminosyrorna är leucin, isoleucin och valin. ”Grenade” syftar här på deras struktur. Det är alltså tre av dom essentiella som är grenade. EEA innehåller hög halt av just de grenade aminosyrorna. Vilket som är bäst av BCAA och EAA finns inga studier på än.

En aminosyra?

3 kommentarer

Lämna ett svar