Kreatin

Kreatin (Cr) finns naturligt i kroppen varav det mesta i skelettmuskulaturen.

En man på 70 kg har cirka 120gram kreatin i kroppen. Man får i sig kreatin genom maten och främst då genom kött(nötkött 5g/kg). Kroppen produceras även eget kreatin. Genom kött får vi i oss cirka 1 gram om dagen och lika mycket produceras kroppen själv. När man tillför kreatin som tillskott brukar man normalt köra en uppladdningsfas på 5 dagar då man varje dag intar cirka 20gram/dagen. Detta leder till att totalmängden i musklerna ökar med 20-30%. Man behöver dock inte köra denna uppladdningsfas om man inte vill, skillnaden är att det tar lite längre tid innan man får maximala nivåer av Kreatin i kroppen.
 
Man bör ta Kreatin i 6-8 veckor för att sedan ha uppehåll minst en månad och detta uppehåll är för att egenproduktionen minskar vid extra Kreatinintag. Muskeln uppvisar en mättnadsnivå då inget mer Kreatin kan tas upp vilket leder till att överskottet av Kreatin utsöndras direkt i urinen.

Jag skulle kunna skriva flera sidor om kreatin men eftersom ingen skulle orka läsa så försöker jag skriva så kortfattat som möjligt!

För att få bästa effekt av kreatin bör man tar det tillsammans med snabba kolisar för att insulinpåslaget hjälper inlagringen av kreatin. Även kosttillskottet ALA ökar inlagringen av kreatin. Cirka 20% är non responders och får ingen effekt av kreatin. De som får effekt av kreatin känner av det olika mycket, men när det gäller träning på gym kan du förvänta dig en styrkeökning, lite snabbare återhämtning, bättre pump och en viktuppgång på 1-2kg som beror på ökad mängd vätska i kroppen.

Det har gjort många studier på kreatin och dess prestationshöjande effekter. Kreatin är ett ofarligt tillskott och används att miljontals atleter världen över. Kreatin inverkar även positvit på sprintförmågan men då främst i på kortare distanser. Tyvärr påstår vissa föreläsare osv att Kreatin är farligt men det finns över 200 vettiga studier som tyder på att det är helt ofarligt.

De flest PWOs innehåller Kreatin tillsammans med andra prestationshöjande och uppiggande ämnen.

 Kreatin påverkar inte fettförbränningen, viktuppgången på ca 1-2 kg beror främst på ökad vätskeansamling i kroppen.

2 kommentarer

Lämna ett svar