Konditionsträning för att gynna muskeltillväxt?

De som inte vet så mycket om träning tror ofta att konditionsidrott bygger muskler. Om man tex säger att man tränar fotboll: ”Jaha men då får du stora lårmuskler” Jag vill inte låta duktig nu, jag har trott likadant en gång i tiden själv…

Sedan när man lär sig mer om träning brukar det bli precis tvärtom, om man vill bygga muskler är man livrädd för all cardioträning! Har haft en sådan period oxå…

Sedan när man lär sig lite mer kommer man på att LITE konidtionsträning bygger fortfarande inte några muskler men det förstör inte heller direkt så länge man tränar kortare pass och inte så ofta.

 Löpning sabbar musklerna? Om man gör det för ofta/mycket ja, om man gör det kortare pass och inte så ofta nej förmodligen inte!

Några fördelar man att träna upp sin konidtion lite för att gynna muskelbyggandet:

– Större energitillförsel till arbetande muskler till följd av en ökad syresätting och förbättrad förmåga att bränna fett.

– Snabbare återhämtning genom att en förbättrad blodcirkulation ”renar” musklerna från sura metaboliter (laktat, arakidonsyra och kalcium)

-Blodfyllda muskler blir dessutom större vilket kan resultera i starkare biokemisk kedja då musklernas hävarmar blir större.

En studie där unga män fick cykla motionscykel i 40 min 4 gånger i veckan i 5 veckor. Resultatet visade att männen i snitt hade ökat den fria testosteronhalten med 26%. Högre testosteronhalt = gynnar muskeltillväxt!

Kommentera gärna om du tycker annorlunda, men jag tror att om man har en riktigt hård träningsperiod i gymmet så bör du minimera cardioträningen, högst 1 eller 2 pass i veckan och högst 30-40 min, eller låta bli cardioträningen helt för att få ut max av träningen på gymmet. Men notera att jag skriver ”få ut max”.  Har du en träningsperiod när du tränar lite mindre på gymmet så tror jag att 2-3 pass i veckan under en timme kan vara lagom. Kom ihåg att äta och vila tillräckligt bara, konditionsträning OCH gymträning kräver ännu mer och bättre kost och vila!

Men om du nu gillar att spela fotboll, hockey eller någon annan idrott så kan du självklart göra det även om du bygger muskler men du kommer inte kunna bygga muskler lika fort, ju mer cardioträning du utför desto mindre tid får musklerna att återhämta sig och växa! Du bör även göra det bästa av situationen, protein eller aminosyror innan och efter cardioträningen minimerar muskelförlusten.

Detta inlägg handlar främst om hur konditionsträning påverkar gymträningen och bygga muskler. Om man tittar ur ett hälsoperspektiv så finns det många fördelar med konditionsträning. Även när det gäller deff är det många fördelar men även där är det inte bra med för mycket konditionsträning då det förstör lite muskelmassa. Aminosyror och/eller protein ”räddar” muskler 🙂

 

8 kommentarer

  1. hehe ja schack är riktigt bra för fettförbränningen!
    Tack ANONYM för din kommentar 🙂 Det mesta i inlägget har jag ju faktiskt skrivit ihop själv sen har jag tagit lite "fakta" från olika ställen och lagt in men det tycker inte jag är något fel.

  2. Mycket bra att veta per !! Jag har börjat köra lite mma och känner redan efter en månad att man orkar mer, pumpen ökar men att man inte blir så jävla stark i maxlyft?!? Kanske är en inbillning? Men de märks nästa vecka som blir första riktiga tuuuuuungveckan på länge !!!! 😉

Lämna ett svar