Godsaker!

 Blev några kakor igårkväll, det är gott 🙂 Men kan man hålla sig fit även att man äter kakor eller andra godsaker ibland? Absolut! Självklart är det olika hur mycket och ofta man kan äta för att inte gå upp i vikt eftersom vi alla är olika, men i måttlig mängd kan man unna sig lite ibland…

Om man ska hålla samma vikt handlar det om att ligga på kaloribalans, dvs få i sig lika mycket kalorier som man föbrukar. Om vi tar personen Sexus som exempel. Sexus förbrukar totalt cirka 3000 kalorier (kcal) en dag, hans basalomsättning är 2000 kcal, han tränar bort 500 kcal och 500 kcal går åt till övrig aktivitet. Totalt alltså 3000 kalorier.

Han äter bra mat och får i sig 2800 kcal genom sin nyttiga frukost, sina 2 lagade mål mat och sina mellanmål. Detta innebär att han har 200 kcal ”över” för att hamna på kaloribalans. Och Sexus är nu sugen på kakor och kan utan problem äta kakor upp till 200kcal utan att lägga på sig något fett alls, han hamnar på kaloribalans.

Hoppas ni fattade mitt lilla exempel med Sexus 🙂 Jag tycker alltså man kan äta lite godsaker med gott samvete ibland, i måttlig mängd är det mesta ok!

 Vill du smaka lite chips din lilla spännis? 😉

Och vad fan är en kalori då? Kalori är en energienhet, motsvarande 4,19 joule. Enhetssymbolen är cal. Ofta används även kilokalori, som förkortas kcal

1 gram kolhydrater = 4 kcal
1 gram Protein = 4 kcal
1 gram fett = 9 kcal
1 gram alkohol = 7 kcal
(cirka)

Lämna ett svar