Mörk choklad!

Mörk choklad – supergodiset

Ett problem med vanligt godis är att det nästan alltid har högt GI vilket leder till blodsockersvängningar och ökat sötsug. Dessutom frigörs mycket insulin vilket är fettbildande.

Mörk choklad har dock ett betydligt lägre GI, vilket är en stor fördel både för formen och hälsan. Det har högst innehåll av antioxidanter och lite mindre socker än ljusare alternativ. Dessutom brukar de flesta känna sig nöjda efter 2-3 rutor mörk choklad när de lätt skulle kunna äta en hel 100 grams-kaka mjölkchoklad.

Anledningen till den mörka chokladens egenskaper är att den kombinerar den söta och den bittra smaken. Den söta smaken är i naturen alltid bra att äta eftersom den signalerar att livsmedlet är energirikt och ogiftigt. Vi har därför dragits till frukt, bär, honung, söta växtdelar och annat med den magiska söta smaken genom hela vår evolution.

Bitterheten signalerar något helt annat. Bittert i naturen är ofta förknippat med giftighet och därför uppstår en dragkamp i hjärnan när vi låter en bit mörk choklad smälta på tungan. Hjärnan velar och kan inte bedöma om det är helt säkert att äta och därför nöjer vi oss oftast med 2-3 rutor.

Få godissorter innehåller dessutom vitaminer och mineraler i nämnvärda mängder. Mörk choklad innehåller cirka 15 mg järn, 175 mg magnesium, 55 mg kalcium, 230 mg fosfor, 650 mg kalium, 5 mikrogram selen och nästan 3 mg zink per 100 gram. Dessutom ger den en del B-vitaminer.

 Chokladätande jävel! Dock i små mängder 😉

Chokladens medicinska effekter
Förutom alla de potenta antioxidanterna finns det stora mängder medicinskt aktiva ämnen i choklad

Måbra-ämne
Kakao är även rikt på aminosyran tryptofan vilket är utgångsmaterialet för kroppens produktion av serotonin. Det är en signalsubstans som gör oss lugna, välmående och lyckliga och det är kanske därför många tar till choklad när de känner sig nere.

För mycket aldrig bra… Trots att mörk choklad alltså kan anses relativt nyttig är det aldrig bra att äta för mycket av det, 100gram ger 600kcal och ett kaloriöverskott lagras som fett.

mjölkchoklad då? mjölkchoklad tycker många är onyttigt och ”farligt” men faktum är att även det innehåller antioxidanter men inte i samma mänga som mörk choklad. Men i små mängder är mjölkchoklad helt ok 🙂

Tänk på att man alltid måste se helhelten, vad och hur mycket man äter i övrigt och hur mycket man rör på sig och hur ofta man tränar och så vidare…

Lämna ett svar