Träningsvärk – vad är det och är det nödvändigt för bra resultat?

De flesta av oss har upplevt träningsvärk och vet hur det känns. Men vad är egentligen träningsvärk? Träningsvärk kan delas in i akut värk direkt under och direkt efter ett träningspass, dels sekundär värk som uppstår 1 dag, eller ibland 2 dagar efter passet. Den akuta värken beror på sura metaboliter i form av mjölksyra, arakidonsyra etc. En annan faktor är en ökad vätskemängd i muskelfibrerna. Vätskan gör att trycket i muskelfibrerna ökar vilket registreras av smärtkänsliga receptorer.


Den egentligen träningsvärken som uppstår någon dag senare beror också på en tryckökning i muskelfibrerna. Trycket är ett resultat av ett vätskeinflöde i samband med en inflammatorisk process i muskeln. Inflammatorisk process låter kanske för många lite skrämmande men en inflammation är muskelns väg till läkning! Både den mekaniska nötningen vid styrketräning samt fria radikaler* vid aerob träning* (konditonsträning) bidrar till att förstöra muskelfibern. (som sedan byggs upp nära vi vilar och äter bra mat!


Är träningsvärk nödvändligt för att få ut något av träningen då? Nej, träningsvärk är inte ett mått på om passet varit effektivt eller inte. Man kan få full effekt utan träningsvärk. Hur mycket träningsvärk man får är individuellt och beror på hur van man är vid just den typen av träning. Om man håller upp en längre tid från träningen och sedan börjar igen får man ofta träningsvärk, eller om man provar någon form av träning man är inte så van vid. Jag återkommer i senare inlägg med TIPS på hur man lättare får TRÄNINGSVÄRK 🙂


Sammanfattning: Träningsvärk beror på vätsketryck i muskeln och träningsvärk är inte är måste för träningsresultat!

6 kommentarer

  1. Jag ser fram mot dina tips på hur man FÅR träningsvärk, eftersom jag håller på och experimenterar lite med detta just nu. Hoppas att tipsen inte dröjer alltför länge, jag är jättenyfiken!

  2. ST, ja utfall är nog lätt att få träningsvärk av 🙂

    Mathias, vissa muskler får man lättare träningsvärk i eftersom man inte använder dom lika mycket till vardags, rygg och biceps till exempel använder man mycket i vardagen och får således inte lika lätt träningsvärk i! Och så är det lite individuellt hur lätt man får träningsvärk.. om du inte vill ha träningsvärk i tex pecsen kan du prova att träna dom 2 gånger i veckan istället för 1 (som du gör nu??)

    Mikael, kort svar sålänge: Ta tillvara på den excentriska (negativa delen) av rörelsen, alltså den delen när du "släpper ner" vikten (vägen ner på bröstet i bänkpress) Låt den excentriska delen ta nån sekund längre, det är bara den excentriska delen som ger träningsvärk!

  3. om man vill ha träningsvärk så är det väl inte svårare än så att du kör ca 40reps ist för 10reps osv….så ska du se att du får träningsvärk…

Lämna ett svar