Protein!

Protein kommer från ordet proteas som betyder ”det viktigaste”. Det är proteinbrist man dör av först vid svält, man klarar sig ca 60dagar utan protein. Jag tänkte skriva det jag tycker är viktigast angående protein först, sedan lite mer ingående om protein för den som orkar/vill läsa! Och bli inte rädda när ni läser ordet anabol, det betyder uppbyggande 🙂

Protein är ett energigivande näringsämne vars energiinnehåll är ca 4kcal/g (kalorier). Protein är uppbyggt av aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror varav 9 är essentiella (livsnödvändiga) Protein finns mest i: Kött, kyckling, fisk, skaldjur, ägg, mjölk, ost, kesella mm men även i mindre mängd i ris, havregryn osv.. finns även i frukt och grönsaker men i väldigt små mängder.

Protein och bygga muskler: För att kunna öka i muskelmassa måste man äta tillräckligt med protein och den främst anledningen till det är att man ska vara i positiv kvävebalans vilket innebär att kroppen tar upp mer kväve från protein än vad som avges. Vid motsatta förhållanden, att kroppen tar upp mindre kväve än vad som avges infaller negativ kvävebalans och då minskar muskelmassan. Tillförsel av extra mycket aminosyror tros kunna stimulera anabolism (uppbyggnad) och hämma katabolism (nedbrytning) i cellerna. Ett högt proteinintag verkar kunna stimulera utsöndringen av  tillväxthormon (GH) och IGF-1 som alla har anabola/antikatabola egenskaper.

Hur mycket är då tillräcklig? Det mesta tyder på att 2.0-2.5 g/kg kroppsvikt (väger du 80 kg så blir det 160-200 gram/dagen)
Själv ligger jag på cirka 200-250 gram/dagen
 Hur mycket protein behöver ett sånt här as månne!?!? (Inte 2,5 gram /kg iallafall!?)

Protein och diet: När man deffar (banta, men skillnaden är att man gör allt för att behålla muskelmassa!) är ett högt intag av protein viktigt. Om man äter lite mer protein på bekostnad av kolhydrater (en kycklingbit extra och lite mindre ris till exempel!) så minskar utsöndringen av insulin och fettförbränningen främjas.
Ett högt proteinintag stimulerar utsöndringen av det fettförbrännande hormonet glukagon samt utsöndring av anabola och antikatabola hormoner.
Eftersom protein ”kostar” energi att bryta ner så blir 4 kcal / gram cirka 3 kcal / gram. 4 kalorier blir 3 kalorier alltså 🙂

Protein och uthållighetsträning: Eftersom alla energigivande näringsämnen (fett, kolhydrater, protein) förbränns parallelt ökar proteinförbränningen i samband med sjunkande muskelglykogen (kolhydrater lagrade i musklerna) Och ökad proteinnedbrytning är prestationshämmande, därför lär ett tillräckligt högt proteinintag öka prestationen. Protein verkar även ha förmågan att minska laktatbildning (mjöksyra) i samband med uthållighetsträning.
Äter den här tönten tillräckligt med protein för att klara av att köra marklyft?

Protein överkurs: Aminosyrorna är uppbyggda av grundämnena kol, syre, väta, kväve och i vissa fall svavel. Protein har flera funktioner i kroppen, bland annat: Byggstenar i kroppens vävnader, till exempel muskler, ligament, hår, hud och organ.

Enzymer som katalyserar många av de tusentals reaktioner som pågår i kroppens olika organ, till exempel energiproduktion under träning, uppbyggnad och reparation av kroppens olika vävnader samt musklerna.

Hormoner som styr olika metabola processer i kroppen, till exempel insulin, glukagon och adrenalin som är kopplade till energimetabolismen.
med mera, med mera….

Som jag nämnde tidigare är vissa aminosyror essentiella, det innebär att de tillföras via födan medan de icke essentiella kan tillverkas i kroppen ur de essentiella. Produktionen sker i levern.

Proteinkvalitet är ett begrepp som omfattar proteinets innehåll av aminosyror samt proteinets nedbrytbarhet. Med nedbrytbarhet menas kroppens förmåga att bryta ner proteinerna i kosten till fria aminosyror som kroppen sedan kan ta upp och använda till den egna proteinsyntesen. Olika proteinkällor har olika nedbrytbarhet, till exempel: Ägg -97, Mjölk och Ost – 95, Kött och Fisk – 94, Havregryn -86, Vitt ris -88.

Alla naturliga proteinkällor som normalt ingår i födan innehåller alla aminosyror, dock i varierande grad.
Proteinkvalitet med avseende på aminosyrasammansättning benämns som det biologiska värdet (BV) på ett protein: Vassle -104, ägg -100, mjölk -88, kött, fisk, fågel -80-90

Biverkningar av högt proteinintag?? Har man nedsatt njur eller leverfunktion kan ett högt proteinintag vara skadligt men för friska personer är det inget farligt!

Är det något mer du vill veta om protein så skriv gärna o fråga 🙂

Lämna ett svar