Omega 3 – bra för nästan allt :)

Omega 3 har väldigt många positiva egensaper! Hörde att det skulle öka risken för svininfluensan men det har jag svårt att tro för omega 3 har bevisats i studier att det stärker immunförsvaret

Omega 3 är en fettsyra som finns främst i fet fisk som lax och makrill. Finns även i linfrön, fiskolja, valnötter. Och så finns det omega 3 kapslar att köpa!

Omega 3 ökar fettförbränningen! (Men som allt annat väldigt lite, men många bäckar små…)
Fettsyrorna ökar den basala ämnesomsättningen (typ grundförbränningen)
Omega-3 fettsyrorna tros även kunna öka kroppens termogenes (värmeproduktion)
Eftersom omega-3 har dubbelbindningar så lagrar kroppen ogärna dom som kroppsfett och lagrade omega-3 fettsyror frigörs snabbare än mättade fettsyror (animaliskt fett)

Omega 3 fettsyror har positiva effekter på muskeluppbyggnad, det beror på ökad produktion av anabola och antikatabola prostaglandiner –anabol betyder fortfarande uppbyggande 🙂 Prostaglandinerana verkar även påverka utsöndring av tillväxthormon. Omega 3 förbättrar även insulinkänsligheten vilket är positivt för muskeluppbyggnad!”

Omega 3 fettsyror gör blodet mer lättflytande och därmed ökar syresättningen av musklerna vilket medför att uthålligheten ökar! Omega-3 verkar även kunna öka VO2 max (maximala syreupptagningsförmågan) och det beror på att fettsyrorna vidgar blodkärlen som får till följd att cirkulationen och där med syresättningen ökar.

Omega-3 har flera positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan, det är av flera olika anledningar, bland annat att det sänker blodtrycket och sänker skadliga blodfetter.

Andra positiva effekter: Sänker GI, positiva effekter på migrän, ökar inlärningsförmågan (”Man blir klok av att äta fisk, korrekt!), minskar depression och aggression
 Den här bilden har min vän Ivona tagit, hon är duktig fotograf, mycket vacker modell och skriver en intressant blogg 🙂 http://ivonapavlov.blogg.se/ hon har dessutom hjälpt mig få fler läsare, tack 🙂

Slutligen: Omega-3 fettsyror är bra för mycket, men det är viktigt att äta olika typer av fett: enkelomättade, fleromättade och mättade! Den fetttyp man bör undvika i möjligaste mån är transfetter som är konstgjorda för göra så att produkten håller sig längre. Det här fettet sätter sig fast i kroppen hårt och är svårt att förbränna bort!
På förpackningar anges transfetter som:
delvis härdade fetter eller delvis hydrogenerade fetter

Men bli inte rädda nu, lite godsaker ibland är vi ju alla värda och i måttlig mängd är det ingen fara 🙂
Skriv gärna om det är något mer du vill veta om omega-3 fettsyror!

Lämna ett svar