Vad fan är en kalori då?

Kalori är en äldre energienhet, motsvarande 4,19 joule. Enhetssymbolen är cal. I dagligt tal används kalori ofta som förkortning av kilokarori, som förkortas kcal

1 gram kolhydrat = ca 4 kcal, 1 gram protein = ca 4 kcal, 1 gram fett = ca 9 kcal och ett gram alkohol = cirka 7 kcal.

Allt vi äter och dricker (förutom vatten) innehåller alltså energi i olika mängder, kalorier brukar oftast förknippas med något negativt när man pratar om viktnedgång, men det är det alltså inte. Däremot är kalorieröverskott mindre bra när du ska gå ner i vikt! Men nödvändigt om du ska bygga muskler, då räcker det att ligga några hundra kcal i överskott (annars blir det grisbulk 😛 )

1 kg mänsklig fettvävnad motsvarar ca 7000 kcal, det vill säga att för att gå ner 1 kg i vikt behöver man under en viss tidsperiod förbränna ca 7000 kcal mer än man äter – hitta något bra kaloritabell och kolla upp under en dag hur mycket du äter, bra att få ett hum om hur mycket man äter men viktigt att inte bli för besatt av kaloriräkning!

Med enkel mattematik ser du att om du äter ca 500 kcal mindre än du förbrukar varje dag så går du ner ca 0,5kg i veckan vilket är lagom vid viktnedgång! Går du ner mer än så tappar du muskler och går lätt upp det du gått ner efter din deff.

Detta låter ganska lätt i teorin men är lite svårare i praktiken eftersom som jag tidigare nämnt så spelar det roll vartifrån Kcal kommer, äter du tex 2000 kcal ifrån protein istället för 2000 kcal ifrån kolhydrater om dagen (då 2500 är kaloribalans) så kommer du förmodligen går ner lite mer.. ” ”Det är skillnad på Kcal och Kcal”

Krångligt? Fråga gärna 🙂

 Här väger jag ca 83 kg och har cirka 6,5% bf vilket innebär: 5,4kg fett=37 800 kcal lagrat kroppsfett 🙂

Lite ”överkurs”  här under:

(En kalori definierades ursprungligen som den nödvändiga energin för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad Celsius. Definitionen ger lite olika värden på en kalori beroende på vilken ursprungstemperatur vattnet har. Därför har man med nyare termodynamik omdefinierat en kalori som den mängd energi det krävs för att värma ett gram vatten från 14,5 till 15,5 grader Celsius under ett tryck av en atmosfär.)

Sammafattning: En Kalori (Kcal) är ett mått på energi och allt vi äter och dricker (förutom vatten) innehåller Kcal. För att gå ner i vikt ska du äta färre kcal än du förbrukar och för att gå upp i vikt ska du äta fler kcal än du förbrukar. 1 kg kroppsfett innehåller 7000 kcal. Räkna gärna lite på hur många kcal det du äter innehåller och titta i en kaloritabell, det är svårt att räkna ut exakt hur många kcal man får i sig men man kan få ett hum om det iaf!

5 kommentarer

  1. Ja, praktiskt sett måste man vara lite noga ibland. Det är just det jag är rädd för med den snabba viktnedgången. Att det slår tillbaka fel sen efter deffen och blir fett igen ;(

  2. Överkurs: när man är i fysikens värld o leker med energi så måste jag påstå mer att man räknar i joule alternativt kilojoule o då det ligger på cirkus 4184 J lr 4.184kJ.
    Tack för mig, jag är här hela kvällen!

Lämna ett svar