Triceps – en underbar muskel

Om muskeln Triceps Brachii

Först lite anatomi, hoppa över om du inte orkar läsa…

 M. triceps brachii (latin för den trehuvade muskeln) är en muskel som sitter på överarmens baksida och som i huvudsak har som funktion att extendera armen (sträcka på armen från böjt läge) i armbågsleden och axelleden. Triceps är biceps antagonist (de skapar rörelser i motsatt riktning).

( Triceps består av tre muskelbukar (tri=tre) som urspringer från tre olika ställen för att gå ihop och bilda ett gemensamt fäste.

  • Långa huvudet urspringer från tuberculum infraglenoidale på scapula (benutskott på skulderbladet)
  • Laterala huvudet urspringer från posteriora delen av humerus (överarmsbenet) något lateralt (åt sidan) och superiort (ovanför) radiala sulcus (en fåra för radialisnerven)
  • Mediala huvudet urspringer också från posteriora delen av humerus men medialt och inferiort (under) från radiala sulcus

Musklerna fäster tillsammans på olecranon (armbågen). )

tricep  triceps uttalas triceps och inte triKEPS som man hör ibland! (tror jag iaf, eller hoppas för hur fan låter det, trikeps!??!)

Triceps tar upp ungefär 60 procent av överarmens muskelmassa och en liten lustig notis är att när man hör om folk som har mätt sina biceps och påstår att dessa är si och så stora så har de självfallet också mätt sina triceps då man slänger måttbandet runt hela armen. (Jag säger även jag att jag mätt BICEPS!)

 Om man vill ha en större omkrets på överarmen gör man därför bäst i att även träna triceps då den har större verkan för armstorleken. Det är viktigt för symetrin oxå att ha vältränade triccar om man har vältränade biccar 🙂

Triceps är även en av kroppens ”snabbaste” muskler, dvs den består till stor del av snabba muskelfibrer och brukar därför svara bra på styrketräning. En teori till fiberfördelningen är att man behöver kunna kontrahera muskeln snabbt vid ev fall för att inte landa på huvudet. Triceps används också mycket vid kast och när man ska putta iväg något/någon.
 Jag har rätt bra triccar och det är bara för att jag inte ska landa på huvet då 😛 

Kom ihåg att triceps används som synergist (hjälpmuskel) när du tränar bröst och axlar och faktiskt används triceps långa muskelbuk, caput långum, liite när du kör rodd (eller liknande övningar)

Själv tränar jag inte tricps alls knappt (då jag fortfarande har för små axlar!) men jag har 2 favoritövningar för triceps: ”Pushdowns” med rep eller stång, går även kör med en hand med omvänt grepp för variation! ”Frenshpress” med EZ-stång eller med hantlar…Se bara till att vara ordentligt uppvärmd i armbågsleden om du ska träna tungt.

Lycka till med triccarna 😀

Lämna ett svar