Det är inget magiskt med gojibär men det får ändå anses vara ett superbär med riktigt bra näringsinnehåll. Det innehåller hela 18 olika aminosyror (i små mängder så klart) varav 7 av 8 är bland de essentiella (livsnödvändiga).
Bäret är fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen däribland germanium ett spårämne som har lovordats för dess effekter. Antioxidantaktiviteten i Gojibär är extremt hög med en mycket hög ORAC-poäng. Antioxidanter skyddar kroppen som ständigt utsätts för fria radikaler.
20-30000 i oracvärde per 100 g jämfört med blåbär, som också är väldigt bra men ”bara” har 4460.
Det ögonfrämjande ämnet zeaxanthin finns också i Gojibär. Väldigt höga halter av C-vitamin har visats i bäret, dessutom innehåller det E-vitamin, betasistosterol (sänker kolesterol), solaventivon (kraftigt antibakteriell) och polysackarider (ökar virus- och bakteriemotståndskraft) samt många andra för kroppen välgörande ämnen.
Bäret innehåller även sex gånger mer betakaroten (förstadium till A-vitamin) än vad som finns i morötter.
Varje morgon (förutom nån dag i veckan då jag är iväg och jobbar på morgonen ) gör jag frukost till Tina. En viktigt ingrediens på gröten är då just gojibär…