Olika aktiviter och förbränning

Vilken träning förbränner mest eller förbrukar mest kalorier?
Den frågan får jag ofta.
 
Grejen är att jag inte har full koll på exakt hur mycket kalorier olika aktivieter förbrukar, men generellt kan man säga att ju intensivare träning desto högre förbränning. Sen är det skillnad på kaloriförbrukning och fettförbränning. I vila förbrukar man ungefär hälften kolhydrater och hälften fett. Om du väger 80 kg så förbrukar du ungefär 80 kcal i timmen i vila och då är hälften, dvs 40 kcal fett. Sen skiljer det lite på om det är någon som väger 80 kg och är vältränad jämfört med någon mindre otränad på 80 kg. Detsamma gäller under träning, ju mer muskelmassa desto högre förbränning.
 
Det är en av anledningarna till att lägga fokus på gymträning ifall du vill tappa fett, när du bygger upp muskelmassa ökar din energiförbrukning både på passen men även i vila. Under ett gympass så består förbrukningen till största del av kolhydrater, du förbränner inte direkt så mycket fett alltså, men indirekt gör du det. Det är det totala energiunderskottet som avgör hur mycket fett du tappar på en dag t.ex.
 
Ska vi ändå prata om kalorier så beror det sjävklart på hur stor du är samt hur hårt du tränar. Har du en man på 80 kg som tränar hårt så ligger kaloriförbrukning förmodligen nånstans runt 400 kcal / timme på ett gympass. En man på 90 kg förbrukar ungefär 50 kcal extra i timmen på samma pass. Sen förbrukar man givetvis mer om man tränar ett tungt benpass än om man står och duttar lite diskoträning. 
 
Det finns 100-tals aktivieteter som förbränner fett, faktum är att ALLT vi gör förbränner fett/energi i olika utsträckning. Gå, stå, dansa, ha sex, lyfta saker, borsta tänder osv osv..
 Bildresultat för hoppa
Att hoppa är en av många, många aktiviteter som förbrukar fett/energi.
 
Något som är ett vanligt sätt att förbränna fett på är promenader. Även här spelar det roll hur stora vi är och hur snabbt vi går. Många tycks tro att de måste gå väldigt fort för att det ska ge något. Det är fel, vi förbränner (självklart?) mer om vi går fort men även vid ett ”jazzpromenad” förbränner vi fett. När vi går promenader så fettförbränningen som störst i förhållande till kolhydratsförbränningen, men som jag nämnde innan så är det den totala energiförbrukningen som spelar störst roll.
 
Bildresultat för promenad
 
Ju fortare man går desto högre förbränning men det ska vara skönt att gå och det ”ger” fortfarande trots lågt tempo. En promenad, och även all annan träning är så mycket mer än att bara tappa fett. Det är skön aktivitet som utsöndrar massor endorfiner.
 
De referenser som jag använder vid kaloriräkning och promenader är:
 
Person på 50 kg – plant underlag – 5 km/h = 3 kcal/min
Person på 70 kg – plant underlag – 5 km/h = 4 kcal/min
Person på 90 kg – plant underlag – 5 km/h = 5 kcal/min
 
Här ser ni tydligt att förbrukningen ökar ju större du är. Noterbart är att de flesta går lite snabbare än 5 km/h och att man sällan går på helt plant underlag.
 
När man joggar så förbrukar man LIKA MYCKET kalorier per kilometer oavsett tempo. Din vikt / km. Väger du 80 kg så förbrukar du alltså ungefär 80 kcal per kilometer du joggar, både om du joggar sakta eller om du joggar fort. Per minut förbrukar du mer om du springer fort eller sakt men per kilometer är det alltså samma.
Mycket Per här nu förövrigt. Det är ju jag!
 
Högintensiv träning förbrukar massor energi och en ytterligare fördel med sådan träning och även vid internvallträning som förvisso också är högintensiv, är att EPOC – efterförbränningen är hög. Du förbränner alltså extra kalorier en lång tid efter avslutat pass.
Det är viktigt att alltid äta efter ett avslutat pass, speciellt om man tränar riktigt hårt. Det är för att kunna tillgodose sig träningen på bästa sätt och för att musklerna/kroppen som börja sin återhämtning.
 
Det gäller att inte stirra sig blind på hur mycket alla grejer förbränner exakt, det viktigaste är att hitta en eller flera träningsformer som man tycker om och som blir av 🙂
 
 
 
 
 

Lämna ett svar