Sanningen om träning

Tittade precis på ”sanningen om träning” på SVTplay. Mycket intressant. De mesta visste jag redan men alltid skönt att få vatten på sin kvarn och dessutom lära sig lite nytt 🙂
 
En liten sammanfattning av programmet: Motion gör oss yngre, de testade huden på en äldre dam under tre månader när hon tränade 3 gånger i veckan och hennes hud blev som en 40årings.
 
De testade även konditionen (kondition är ett stort begrepp men VO2-max som är en konditionsfaktor) på en tjej som tränade HIIT (1 minut * 10 ) 3 gånger i veckan under endast två veckor och hon förbättrade VO2 max på den korta tiden.
 
Vår viljestyrka går att träna upp. De gjorde olika tester som visade det.
 
Kaffe är bra i måttlig mängd (vilket jag skrivit om många gånger innan). Det innehåller mycket antioxidanter som är bra för kroppen. Men det som var nytt för mig är att ungefär hälften av alla människor har snabb ämnesomsättning och de som har det ”tål” koffein bättre än de som inte har det.
 
Sen pratade de om grönsaker som kokos vs raw och de undersökte hur mycket betakaroten det var i morötter efter kokning jämfört med råa och det visade sig att halten betakaroten var 30% högre när de kokats. Konklusion är att tillagning frigör viktiga närningsämnen och att vi ska äta varierat.
 
Ett intressant program som sagt, sen ska jag titta på del 2 av programmet!

2 kommentarer

  1. Jag har för mig att jag har snabb ämnesomsättning, men kan ibland må väldigt dåligt av kaffe (därav dricker jag det också sällan).. Men det finns ju undantag för allt, eller också har jag fullständigt misstagit mig ang. min ämnesomsättning.. 🙂 Kanske du kan upplysa mig om HUR man vet eller kan gissa sig till huruvida man har snabb eller långsam ämnesomsättning? 🙂

Lämna ett svar