Kalorier

Kalorier har jag skrivit om många gånger innan men är värt att skriva om igen eftersom det fortfarande tycks råda en viss förvirring kring det. ”man blir tjock av kalorier” eller ”’man blir tjock av kolhydrater” . För de första, vem är den där mannen? Och för det andra, det är inte kalorierna som gör dig tjock det är överskottet av dom – för mycket kalorier i förhållande till hur mycket du rör på dig! 
 
Kaloirer är energi och är nödvändigt för att vi ska kunna leva.

Kalori är en energienhet motsvarande 4,184 Joule. Enhetssymbolen är cal. Ofta används även kilokalori, som förkortas kcal. 1 kcal = 1000 cal = 4,184 kJ = 4184 J.

En kalori är ett mått på den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad celsius (inte celsius som man dricker?) Från 14,5 till 15,5 grader Celsius

Kolhydrater då? Nej inte heller kolhydrater gör dig tjock direkt, men samma sak där, en för stor mängd kolhydrater skapar kaloriöverskott och gör att du går upp i vikt. 

Noterbart är att det är stoor skillnad på kolhydrater och kolhydrater.. Kolhydrater från socker är mindre bra och kolhydrater från tex grönsaker, frukt, potatis osv är bra kolhydrater. 

 

ett gram protein innehåller 4 kcal

ett gram kolhydrater innehåller 4 kcal

ett gram fett innehåller 9 kcal

ett gram alkohol innehåller 7 kcal 

 

Frågor på det? ☺️

Lämna ett svar