Hur mycket ”kan” man träna?

Ju mer man tränar desto bättre resultat? Eller hur är det nu igen?
Riktigt så enkelt är det inte. Det som räknas är balansen mellan träning, kosten och vilan. Ju mer och hårdare du tränar, desto mer mat och vila behöver du. För mycket träning och för lite mat och/eller vila kommer att göra så du blir övertränad och träningsresultaten uteblir och risken för att du blir sjuk och skadad ökar.

Ytterligare en viktig faktor för träningsresultaten är stress och hur du mår. Har du en period med mycket stress så påverkar det träningen negativt. Om du är förkyld så kan man oftast träna, lite beroende på hur förkyld du är, men då kanske det behövs lite längre återhämtning och lite lugnare pass. Samma sak om du mår psykiskt dåligt, då orkar du kanske inte att träna lika hårt eller mycket. Dock är det bra för mående att träna, även om man mår dåligt. Dels för att ha annat att tänka på och för att all träning ökar utsöndring och måbra-hormoner ☺️

Nu kommer jag skriva om gymträning/styrketräning i första hand. Enkelt förklarat så bryter du ner musklerna när du tränar och sedan när du vilar och äter bra så byggs de upp. Det är grunden för att bygga muskelmassa. Personligen tycker jag man bör ha minst en vilodag i veckan, även om man är noga med kosten och vilan. Om man ska träna många pass i veckan så är de viktigt att dela upp så man tränat olika delar av kroppen olika dagar. De flesta tränar varje muskelgrupp en gång i veckan. Hur ofta du kan träna varje muskelgrupp är lite individuellt beroende på hur hårt du tränar och hur snabbt kroppen återhämtar sig men de är få personer som klarar att träna så hårt så att musklerna behöver en hel vecka för att återhämta sig.

Om vi säger att du lyckas med det och delar in kroppen på tre pass och fortfarande har kraft att ta ut dig ordentligt även i slutet på passet så skulle tre sådana pass räcka till och vara optimalt. Dock så återhämtar sig de flesta av oss snabbare än på en vecka och kan därför träna varje muskelgrupp oftare än en gång i veckan. Jaha två gånger tänker ni då? Tänk istället att ni behöver inte alltid tänker hela veckor utan tänk att ni kör varje muskel kanske var 4-6e dag om det är en prioriterad muskel sen kanske ni har vissa muskler som inte är av samma prio, dessa muskler kanske ni kan köra en gång i veckan. Ibland tränar jag t.ex axlar med endast två dygns mellanrum men då superkompenserar jag vilan och vilar axlar några dagar extra efter det andra passet.

Den är det ju den här lilla detaljen att man oftast använder andra muskler också när man ska träna en specifik muskelgrupp, tex så involveras både framsida axlar, triceps och serratus när man tränar bröst. När du tränat rygg så används biceps, triceps och underarmar. Det är viktigt att ta hänsyn till när man planerar sin träning.

Om du tränar både gym och kondition och, återigen, äter bra (och mycket ) så kan du träna flera pass. Hur många pass och hur långa pass är svårt att säga, de handlar som sagt om balans mellan träning, kost och vila/sömn.

Kom ihåg att för mycket konditionsträning kommer att hämma din utveckling på gymmet men ett eller ett par konditionspass kan vara bra, så länge de inte är för långa OCH att du äter tillräckligt ?

Lämna ett svar