Något onyttigt förstör allt?

 
Många av oss är på diet nu på våren. Även om alla inte kallar det diet så försöker många äta bättre nu för att komma i form till ”beach 2014” . För vissa går det säkert bättre än andra. En del har svårt att äta bra på grund av stress. Stressen i sig förstör också dieten då du utsöndrar kortisol vid stress som hämmar fettförbränningen. Vissa har dålig självdisciplin.  Ett problem tror jag är att många ser på saker svart eller vitt. Pizza och godis är onyttigt och det blir man tjock av. Kolhydrater blir man tjock av. Sallad är bra. Osv. Det kanske är dags att tänka om lite och framförallt skaffa sig mer kunskap i näringslära. 
 
 
Godis och pizza är mindre bra, det stämmer men inget enskilt som gör att man blir tjock. Man blir tjock av en sak och det är ett kalorieöverskott under en längre tid. Nu stämmer inte alltid teori och praktik ihop men i teorin iaf så går du upp 100 gram om dagen om du ligger på 700 kalorier överskott. Alltså äter 700 kalorier mer än din kropp behöver den dagen. Både pizza och godis bidrar med mycket kalorier och det är kalorier av sämre kvalitet än tex kalorier från bra mat. Men som sagt, det är överskottet som gör er tjocka: att ni äter mer än ni förbrukar. 
 
Samma sak om ni ligger på 700 kalorier underskott så går ni ner 100 gram om dagen men tyvärr stämmer det inte exakt eftersom vi alla är olika och har olika hur fett men det är ett bra riktmärke. Om ni ligger på för stort underskott så kommer ni inte att tappa mer fett utan då sparar istället kroppen på fettet och ni tappar en del muskelmassa.
 
Om man tränar så förbrukar man mer och ”får” därför äta mer. Om man styrketränar och ligger på ett kalorieöverskott så lägger man på sig muskelmassa men även en del fett. Hur mycket fett beror på hur stort överskott man ligger på. 
 
Hur många kalorier man behöver på en dag är individuellt och beror på din fettfria vikt. Ju större du är, främst hur mycket muskler du har, desto fler kalorier behöver du. Sen beror det på hur mycket du tränar och rör på dig. All fysisk aktivitet förbrukar energi 
energi = kalorier 
 
Det optimala både när du ska deffa och bygga muskelmassa är självklart att få i dig kalorier från bara bra mat och kosttillskott men de går att deffa(tappa fett) även om du äter något onyttigt. Men ju mer onyttigt desto svårare är det. När du ska bygga och ligga på kalorieöverskott så krävs mer kalorier och så länge grunden är bra mat så spelar lite extra kalorier från onyttigheter ingen större roll.  
 
För år sedan gjorde jag ett experimentet för att visa att det går att tappa fett trots att man äter onyttigt. I 10 dagar åt jag en pizza om dagen och drack Cola till. I övrigt åt jag mest protein de dagarna. Jag gjorde fettmätning innan och efter och minskade min fettprocent de dagar. Det går alltså att äta väldigt onyttigt men ändå tappa i fett men som sagt, det är självklart inte optimalt. 
Pizzadeff? Läs om den i bloggen april 2012. 
 
När någon säger till någon som tränar mycket och oftast äter bra men just då kanske äter en pizza ”får du verkligen äta sånt där?” 
Seriöst, de borde vara straffbart för någon att uttala sig på det sättet, speciellt eftersom personen ifråga oftast menar allvar med sitt uttalande. 
 
Nu kanske ni förstår att om ni ”råkar” äta något onyttigt nån gång så sabbar inte det hela livet eller hela dagen så ni behöver inte ge upp resten av veckan och börja om på måndagen bara för det… Ät fortsatt bra den dagen istället, men svält er aldrig. En svältdiet gör att ni tappar Muskelmassa och således fettförbränning. Svält medför även att kroppen vill behålla fettet. 
 För lite extra hjälp på traven i att komma i form så finns det flera bra fettförbrännare
 
 http://muskelbygget.se/sv/fettförbraenning/?group=prod_prod_grp-s1%2F10 
 red stack, både uppiggande och flera fettförbrännande ämnen i.
 
Skaffa er mer kunskap, ha koll på kalorierna men bli inte besatta att räkna utan att överslagsräkna räcker oftast. Njut av träningen, maten och livet i övrigt och gör bra, god mat , träningen till en livsstil och kom ihåg att inte grubbla eller oroa ihjäl er för hur ni ska se ut i sommar. Det finns så mycket annat viktigt i livet också. 

8 kommentarer

  1. Bra inlägg, lätt att förstå och intressant som vanligt! 🙂 hur stort kaloriunderskott tycker du generellt är okej? Jag har ca 53 kg ff massa och äter just nu 1500 bra kcal/dag vilket ger ett underskott på 900 kcal enligt harris-benedict. Är det "okej" för ultimat fettförbränning? 🙂

Lämna ett svar