Det är inte färgen på brödet som avgör nyttigheten, utan ingredienserna. Det finns bröd med jämförelsevis dåliga näringsvärden som är mörka. T ex kavring som är mörkt pga mörk sirap i bakningen, men det gör det inte speciellt nyttigt.
Nyttigt bröd innehåller korn och kärnor, inte bara mjöl.
Hur är det med energimängden (kalorier)?
Nej, energimängden i bröd har inte med nyttighet att göra. Det är näringämnen och ev kostfiber som gör det nyttigt.
Det är onyttigt att äta för mycket energi, men ett visst livsmedel blir i sig inte onyttigt pga högt energiinnehåll. Kommer energin till 100% från socker är livsmedlet onyttigt (även om sådana livsmedel också kan ingå i en totalt sett nyttig kost) men är det rikt på näringsämnen är det det inte. Havregryn ger 340-360 kcal per 100 gram men är inte direkt onyttigt, t ex.
Vad är då bra bröd?
Bra bröd är bröd som du gillar att äta.
Onyttigt bröd är om man äter för mycket av det
Frökusar är mitt favoritbröd. Rostat! Jag gillar även ”vanligt” rostad med och när det är utflykt och vi har matsäck så blir det oftast lingongrova med stekta ägg 🙂
Brödtokig som jag är <3
Förmodligen en dum fråga, men hur är det med knäckebröd då? Typ Wasa Husman, är det bättre eller sämre en vanligt bröd?
svar i din blogg 🙂